Rostningsprocessen

Vad händer med bönan när den rostas?

För att få ut maximal smak och arom ur den rå kaffebönan så rostas den förde den mals till ett bryggbart kaffe. Rostningen är ett sätt att tillföra värme till kaffebönorna. Vid Upphettning frigörs aromämnen, oljor och fetter som finns naturligt i bönorna, bra fetter som är smakbärare i kaffet! 

Om bönorna rostas för länge finns risk att de bränns vilket skapar ett skarpt och fränt kaffe. Om det rostas för lite så får man ett underutvecklat och svagt kaffe.

Varje kaffe böna är individuell och påverkas olika av rostning. Bönornas storlek, fetthalt och fuktinnehåll har betydelse. Detta innebär att samma temperatur / tid ger olika resultat på olika bönor.

Olika rostningsgrader

LJUSROST - en kort rostningstid , oftast mindre än 10 min, kan framhäva en bönas speciella karaktär eller inte utvecklas alls.

MELLANROST - lite längre rostningstid, släpper fram fler smaker och ger  kaffe med bredare smakspektra. Tar fram mer syra och smaker som bär och frukt.

MÖRKROST - dämpar syran i kaffet. Tar fram sötman och de lite tyngre karaktärerna i kaffet.