En guide- 

Olika processmetoder av rå kaffebönor


  • Anaerobic fermentering: När bönorna fermenteras utan tillgång till syre i processen. Detta sker i ett tättslutande kärl där man kontrollerar sockerhalt, temperatur, PH och tid. Detta för att få fram nya innovativa smaker.
  • Fermentering: Används som ett samlingsnamn för processen där mikroorganismer konsumerar sockret i musilaget som löses upp. Kan göras både under vatten och utan dito. Om processen inte kontrolleras skadas kaffet. Då blir fermentering en smakbeskrivning på kaffet, vilket i det närmaste smakar som jäst juice.
  • Honey process:  En process där bönorna torkas med en del av fruktköttet kvar. Denna metod är miljövänlig då den kräver mindre mängd vatten än om bönorna tvättas. Denna metod ger oftast en något sötare smak till kaffet, med toner åt brunsocker och choklad. Populär i bla Costa Rica och El Salvador. De råa bönorna får en något brun ton jämfört med en tvättad böna som oftast är grön. 

  • Monsooned : Denna process kom till slumpmässigt då kaffet från Indien fraktades till Europa på träbåtar via Cape of Good hope. På resans gång förvandlade den höga luftfuktigheten och närheten till havet bönorna. Dessa bönor blev mycket populära i Europa och efterfrågan ökade!  Idag skapar man denna process på Malabar kusten i Indien. Endast högkvalitativa Arabica bönor används och sprids ut på golvet i stora täckta hallar. När monsun säsongen börjar så kommer vinden och fukten från regnen åt bönorna. Processen tar 12-16 veckor, bönorna förvandlas och sväller upp av fukten, de ändrar även färg. De krattas regelbundet för att inte skadas av fukten. En märkbar skillnad mot övriga metoder är att dessa bönor får väldigt låg halt av syra vilket ger ett mycket behagligt kaffe att dricka! 

  • Natural/Sundried : Bönorna torkas i solen med fruktkött och skal kvar. Detta upp till 3 veckor. Under den tiden roteras bönorna flera gånger om dagen för att få en så jämn torkning som möjligt. Denna process gör att den naturliga sötman från bäret torkar in i bönorna och skapar ett kaffe med högre sötma och mer kropp.

  • Washed: När bönorna har skördats sorteras de i vattenbad, de mogna bönorna / bären sjunker till botten, defekta flyter till ytan. Resultatet av den tvättade processen är ett kaffe som ger en ren, elegant karaktär med en något högre syrlighet.

  • Wet-Hulling: En process metod som endast används i Indonesien pga dess fuktiga klimat. Bönorna plockas och skalas därefter med ett mekaniskt verktyg (fruktköttet lämnas kvar för att skydda bönan). Fermenteras över natten och tvättas därefter. Torkas några timmar och säljs sedan vidare till ett verk där de torkas ytterligare för att nå 25-35% fukthalt. Därefter tas fruktköttet, som då fortfarande är mjukt, bort helt utan att bönorna tar skada. Ytterligare lufttorkning till ca 12% innan de exporteras.