Kaffe termer ...

i all enkelhet!

AA, AA, AAA: Storleksgradering, som varierar i olika länder. T.ex. A i Indien. AA i Kenya, Tanzania & Papua New Guinea. AAA i Peru.

Afrikanska bäddar: Ett effektivt sätt att torka kaffe är att använda sig av upphöjda Afrikanska bäddar. Det är ett finmaskigt nät som spänns upp i en konstruktion av bambu eller annat trä. Kaffet vilar på nätet likt en uppspänd hängmatta, vilket förbättrar genomströmningen av luft och gör det lätt att vända runt bönorna så att en jämn och effektiv torkning kan uppnås.

Andra crack: När temperaturen närmar sig 225° C börjar cellstrukturen i kaffet gå sönder. Kaffet ger då ifrån sig ett poppande ljud, dock betydligt mindre intensivt jämfört med första crack (Se "Första crack"). I denna fas börjar även oljor tränga ut på utsidan av kaffet.

Blend: Bönor från olika delar av världen innehar ofta helt skilda karaktärer i smak och arom. Man kan styra smakerna till att passa specifika ändamål genom att blanda bönor från olika delar av världen.

Kropp: Kaffets kropp är tänkt att förklara dess struktur, det varierar från tex. tunn, delikat, saftig, eller tung

Crema: skumskikt som finns på ytan av en espresso

Decaf: koffeinfritt kaffe

Fermentering: Används som ett samlingsnamn för processen där mikroorganismer konsumerar sockret i musilaget som löses upp. Kan göras både under vatten och utan dito. Om processen inte kontrolleras skadas kaffet. Då blir fermentering en smakbeskrivning på kaffet, vilket i det närmaste smakar som jäst juice.

FIinca: Finca betyder ”lantbruk” på spanska. Kan variera i storlek från små familjeföretag till större gods. Oftast organiserat att odla specifika kaffesorter.

First Crack : Under rostningsprocessen, när bönorna uppnår ca 200 grader, har den mesta fukten trängt ut, detta gör att bönorna expanderar och poppar (liknande popcorn).

Koffein: Världens mest konsumerade stimulantia. Återfinns naturligt i kaffe. Koffeinet kan ha uppiggande effekt, men kan vid för stora intag ge hjärtklappning, illamående och muskeldarrningar. En vanlig kopp bryggkaffe innehåller omkring 80-100 mg koffein. En espresso inne-håller mindre koffein per enhet jämfört med bryggkaffe, men mer koffein om man mäter per ml. Robusta innehåller omkring 2,2 % koffein jämfört med Arabica som innehåller omkring 1,2 % koffein.

Natural : Bönorna torkas i solen med fruktkött och skal kvar. Detta upp till 3 veckor. Under den tiden roteras bönorna flera gånger om dagen för att få en så jämn torkning som möjligt. Denna process gör att den naturliga sötman från bäret torkar in i bönorna och skapar ett kaffe med högre sötma och mer kropp.

Process: Vilken förädlingsmetod som används. De vanligaste är, Natural, Washed, sundried.

SHG – Strictly High Grown :  Bönor som odlats från 1200möh- och högre. De finaste ”gourmet” eller excellence” kaffesorterna är odlade Shg . Den höga altituden medför lägre temperaturer och långsammare mognadsprocess för bönorna, detta ger bönor med högre densitet och ett hårdare skal. Dessa bönor får även ett högre näringsvärde och utvecklar mer aromer.  

Speciality Grade Coffee: Enlig Coffee Quality Institute är ett kaffe Speciality Coffee när det graderas över 80 på 100-skalan och ska vara utprovat av en certifierad kaffeprovare (Q-grader).

Washed: När bönorna har skördats sorteras de i vattenbad, de mogna bönorna / bären sjunker till botten, defekta flyter till ytan. Resultatet av den tvättade processen är ett kaffe som ger en ren, elegant karaktär med en något högre syrlighet.