Kaffe termer ...
i all enkelhet!
AA, AA, AAA: Storleksgradering, som varierar i olika länder. T.ex. A i Indien. AA i Kenya, Tanzania & Papua New Guinea. AAA i Peru.
Afrikanska bäddar: Ett effektivt sätt att torka kaffe är att använda sig av upphöjda Afrikanska bäddar. Det är ett finmaskigt nät som spänns upp i en konstruktion av bambu eller annat trä. Kaffet vilar på nätet likt en uppspänd hängmatta, vilket förbättrar genomströmningen av luft och gör det lätt att vända runt bönorna så att en jämn och effektiv torkning kan uppnås.
Anaerobic fermentering: När bönorna fermenteras utan tillgång till syre i processen. Detta sker i ett tättslutande kärl där man kontrollerar sockerhalt, temperatur, PH och tid. Detta för att få fram nya innovativa smaker.
Andra crack: När temperaturen närmar sig 225° C börjar cellstrukturen i kaffet gå sönder. Kaffet ger då ifrån sig ett poppande ljud, dock betydligt mindre intensivt jämfört med första crack (Se "Första crack"). I denna fas börjar även oljor tränga ut på utsidan av kaffet.
Blend: Bönor från olika delar av världen innehar ofta helt skilda karaktärer i smak och arom. Man kan styra smakerna till att passa specifika ändamål genom att blanda bönor från olika delar av världen.
Kropp: Kaffets kropp är tänkt att förklara dess struktur, det varierar från tex. tunn, delikat, saftig, eller tung
Crema: skumskikt som finns på ytan av en espresso
Decaf: koffeinfritt kaffe
Fermentering: Används som ett samlingsnamn för processen där mikroorganismer konsumerar sockret i musilaget som löses upp. Kan göras både under vatten och utan dito.
Om processen inte kontrolleras skadas kaffet. Då blir fermentering en smak beskrivning på kaffet, vilket i det närmaste smakar som jäst juice.
Finca: Finca betyder ”lantbruk” på spanska. Kan variera i storlek från små familjeföretag till större gods. Oftast organiserat att odla specifika kaffesorter.
First Crack : Under rostningsprocessen, när bönorna uppnår ca 200 grader, har den mesta fukten trängt ut, detta gör att bönorna expanderar och poppar (liknande popcorn).
Honey process: En process där bönorna torkas med en del av fruktköttet kvar. Denna metod är miljövänlig då den kräver mindre mängd vatten än om bönorna tvättas. Denna metod ger oftast en något sötare smak till kaffet, med toner åt brunsocker och choklad. Populär i bla Costa Rica och El Salvador. De råa bönorna får en något brun ton jämfört med en tvättad böna som oftast är grön.
Koffein: Världens mest konsumerade stimulantia. Återfinns naturligt i kaffe. Koffeinet kan ha uppiggande effekt, men kan vid för stora intag ge hjärtklappning, illamående och muskeldarrningar. En vanlig kopp bryggkaffe innehåller omkring 80-100 mg koffein. En espresso inne-håller mindre koffein per enhet jämfört med bryggkaffe, men mer koffein om man mäter per ml. Robusta innehåller omkring 2,2 % koffein jämfört med Arabica som innehåller omkring 1,2 % koffein.
MC-metod: MC står för methylen chlorid är ett lösningsmedel som används för att extrahera koffein från kaffebönan. Denna metod är, av flera i kaffeindustrin, känd som metoden som bevarar smakerna bäst jämfört med andra metoder. Massiv forskning utförd av US FDA (food and drug aministration) har man kommit fram till att methylene chloride är säkert att använda som en metod att extrahera koffein. Vid mätningar av så ligger värdena ofta 100ggr lägre än 10ppm som är satt som gränsvärde.
Under processen så blötläggs bönorna först i hett vatten. Detta drar ur mycket av koffeinet. Bönorna tas bort från vattnet och man tillsätter MC lösningen som binder till sig koffein. Man skummar av ytan och avlägsnar på så sätt mellan 96-97% av koffeinet från bönan.
Monsooned Kaffe : En process där högkvalitativa Arabica bönor används. Bönorna sprids ut på golvet av en stor täckt hall. När monsun säsongen börjar så kommer vinden och fukten från regnen åt bönorna. De krattas regelbundet för att inte bli dåliga av fukten. Processen tar 12-16 veckor, under den tiden så förvandlas bönorna. De sväller upp och ändrar färg. En stor vinst av den här processen är att syran minskar betydligt vilket ger ett behagligt kaffe att dricka.
Natural : Bönorna torkas i solen med fruktkött och skal kvar. Detta upp till 3 veckor. Under den tiden roteras bönorna flera gånger om dagen för att få en så jämn torkning som möjligt. Denna process gör att den naturliga sötman från bäret torkar in i bönorna och skapar ett kaffe med högre sötma och mer kropp.
Process: Vilken förädlingsmetod som används. De vanligaste är, Natural, Washed, sundried.
SHG – Strictly High Grown : Bönor som odlats från 1200möh- och högre. De finaste ”gourmet” eller excellence” kaffesorterna är odlade Shg . Den höga altituden medför lägre temperaturer och långsammare mognadsprocess för bönorna, detta ger bönor med högre densitet och ett hårdare skal. Dessa bönor får även ett högre näringsvärde och utvecklar mer aromer.
Speciality Grade Coffee: Enlig Coffee Quality Institute är ett kaffe Speciality Coffee när det graderas över 80 på 100-skalan och ska vara utprovat av en certifierad kaffeprovare (Q-grader).
Washed: När bönorna har skördats sorteras de i vattenbad, de mogna bönorna / bären sjunker till botten, defekta flyter till ytan. Resultatet av den tvättade processen är ett kaffe som ger en ren, elegant karaktär med en något högre syrlighet.
Wet-Hulling: En process metod som endast används i Indonesien pga dess fuktiga klimat. Bönorna plockas och skalas därefter med ett mekaniskt verktyg (fruktköttet lämnas kvar för att skydda bönan). Fermenteras över natten och tvättas därefter. Torkas några timmar och säljs sedan vidare till ett verk där de torkas ytterligare för att nå 25-35% fukthalt. Därefter tas fruktköttet, som då fortfarande är mjukt, bort helt utan att bönorna tar skada. Ytterligare lufttorkning till ca 12% innan de exporteras.