Rosta bönor hemma

Att rosta hemma är relativt enkelt men man blir aldrig fullärd, det är liksom charmen med det hela. Det finns flera varianter men det enklaste är i vanlig ugn.OBS! Var på din vakt under hela processen, det är en stor fördel att ha en fläkt i omedelbar närhet till ugnen. Var beredd på att det kan lukta gott och utvecklas lite rök.


HUR DU ROSTAR HEMMA

Gör så här :
1. Värm ugnen till ca 220-240 grader, lite olika beroende på ugn men om varmluft gärna 220-230.
2. Bred ut ett tunt lager råkaffe på en plåt/långpanna, ca 250-300gr får plats. Tänk på att bönorna blir större under rostning, tillåt att de ligger i ETT lager men ej klättrar på varandra.
3. Rosta bönorna tills du finner att de är rostade enligt dina önskemål, ca 12-16 min.
4. Kyl bönorna direkt efter att du tagit ut dem genom att hälla dem i en skål eller bunke.
5. Låt gärna bönorna stå framme mellan 9-12 timmar innan du förvarar (och då gärna i burk med lock).

Detta var den korta versionen, nedan följer förtydliganden :
Olika kaffesorter har olika fuktinnehåll, bönstorlek m.m. vilket gör att varje kaffesort är unik & man måste därför prova sig fram. Vi vill slå ett slag för en LOGGBOK för din rostning, skriv upp vad du hade för sorts kaffe, tid, vilket gradantal i ugnen, hur du gick tillväga och hur nöjd du var med resultatet. Denna info hjälper dig när du ger dig på samma kaffesort/blandning nästa gång och plötsligt blir det enkelt att få ett bra resultat!

Tumregler :

Om bönan har en mer komplex arom så framträder denna oftast lite längre in i rostningen (ca14-16 min), kortare rostningstid (ca12-13 min) kan betyda att bönans mest tydliga arom framträder men inte de underliggande. Tänk ändå på att ett vanligt sätt att dölja den dåliga kvaliteten på bönör är just att rosta hårt (då tar själva smaken av rostningen över).

 Det är just nu populärt att rosta lite lättare, man får då fram aromer som man vanligtvis inte är van vid. Efter att bönorna blivit ljusbruna inträder 1:a crack (efter ca 7-8 min), detta kännetecknas av att bönorna knäpper och hoppar lite (hinnan lossnar). När detta inträder så kan man med fördel sänka värmen lite (ca 15-20 grader) och då blir det ofta ett litet tidsfönster innan 2:a crack inträder (någon minut efter första crack). Fördelen med att minska värmen är ökade chanser till en mer kontrollerad slutfas av rostningen, i annat fall kan bönorna befinna sig i olika faser och bli lite ojämnt rostade. 

Efter 2:a crack är, i de flesta fall, bönorna färdigrostade. Efter detta skede blir bönorna fort väldigt mörka och oljiga, detta brukar kallas franskrost och är det "sista" skedet innan bönorna börjar brännas vid, förkolnas och tar eld. Var på din vakt under hela processen och speciellt under de sista minuterna då det kan gå väldigt snabbt! 

Tänk på att kyla bönorna DIREKT efter rostning genom att hälla dem i ett annat kärl. Lite "rotation" av bönorna i ett durkslag efter de kallnat gör att du bli av med hinnorna som lossnat från bönorna. När du väl börjar bemästra denna konst så kommer du att kunna åtnjuta suveränt gott kaffe, under tiden så lär du dig mer om kaffe till ett bättre pris.

Lycka till!