Från den enda kvinnliga kaffeproducenten i Bensa, Sidamo området kommer dessa högkvalitativa bönor med en unik aromatisk profil. De har ett spektra av smaker som sträcker sig från fruktiga till kryddiga toner.
Kaffet har en kompakt kropp som är välstrukturerad och balanserad. Du finner toner av gul melon, plommon och en tydlig förnimmelse av mörk kakao. I eftersmaken ger sig en söt lakrits ton sig till känna.
Meslech Tube Yako startade denna odling för 10 år sedan med att plantera olika kaffesorter som är tåliga mot angrepp och torka. Hon planterade även träd såsom Acacia mfl för att skapa en skugga till skydd för buskarna och då även perfekta odlingsförhållanden till dem.
Sidamo regionen är känt för sina exceptionellt smakrika gourmet kaffe. Bönorna odlas i små byar på bergssluttningarna. Bensa är rikt på färska vattenkällor och har perfekt klimat för att odla hög kvalitativt Arabica kaffe.
Regionen karaktäriseras av småskaliga självförsörjande jordbruk, mestadels familjer som har små landområden vid sina hus . Kaffebuskarna växer mestadels i skugga bland andra växter, och hela familjen hjälps åt att skörda. Bönorna lämnas sedan till Bensa där de skalas och fementeras i vattentankar, därefter torkas de i solen på upphöjda afrikanska bäddar.
Kaffet är fylligt och välbalanserat och har medium syra. Den har en intensiv aprikos doft som sammaflätas med annanas, banan och citrus, och följs av en ren eftersmak.
Altitude 1980-2200
Skördetid november - januari
Process Natural, dried on raised African beds
Sort mix of traditional Herlooms
Crema thickness 8,1
Body 8,3
Acidity 8,2
Sweetness 8,3
Biterness 8,2
Cuppingscore 88
lot 21/0146