I de vackra högländerna på Kenya, vid ekvatorn skördas kaffebönor vintertid. Dessa spårbara bönor är producerade och handplockade av flera småskaliga bönder som i snitt har 1ha odling/familj. Regionen heter Nyeri och kommunen Mathira. Bönorna som odlas är mestadels Bourbon hybrider som SL28m SL34 och Batian. Dessa bönor är extra härdiga för långvarig torka som ibland drabbar området. De har en begränsad produktions kapacitet men en enastående aromatisk potential, särskilt , som i det här fallet vid höghöjdsodling!
Marken är bördig med vulkanisk lerjord. Bönorna tvättas och fermenteras därefter i ett dygn, därefter torkas de på upphöjda bäddar. Hela hanteringen med bönorna sker för hand och endast färskvatten används. Skörden skalas, lämnas att fermenteras successivt i minst 24h. Torkningen tar upp till 10 dagar och avslutas när fuktigheten i bönan är 12%.
I koppen finner vi en härlig blommig munkänsla med toner av apelsin och blåbär. Detta i samspel med en framträdande syra (citron/äppel) som följs av en framträdande sötma av karamell.
Altitude 1750
Skördetid januari
Process washed, 24h fermentation
Sort SL28, SL34, Batian
Cupping 83,5
Crop year 2022