Indonesia Sumatra Mandheling, Gayo Mountain Gr 1, Excellence, 1kg

  • 219 kr
Artikelnummer: 128
Dela

På ön Sumatra i Indonesien odlas dessa omtyckta Mandheling bönor bland vulkanerna i bergskedjan som löper längs den nordvästra kusten. Området är välkänt för sitt lena, fylliga kaffe med rika och komplexa smaker. Dessa bönor är avkommor till de första kaffeplantorna som planterades av Holländarna där för 300 år sedan! Namnet som likställs med dess goda kvalitet kommer från Mandailing-befolkningen som fortfarande bor i norr. 

I koppen på denna lot från 2023 finner vi ett kaffe med medium kropp med en len syra ger förnimmelse av kakao pulver. Toner av mandel och carob/Johannesbröd,  följs av en eftersmak av lakritsrot som dröjer sig kvar.

Bönorna är noga utvalda och handplockade. Dessa arabica bönor med sin excellence benämning har en stringens som är unik från Indonesien, och har även självklar hedersplats i sammansättningen till en espresso

Altitude                   1000-1500

Skördetid                maj-aug 

Process                    wet- hulling*

Crema thickness      8,0

Body                         8,0

Acidity                      7,8

Sweetness                8,0

Bitterness                 7,9

*en process metod som endast används i Indonesien pga dess fuktiga klimat. Bönorna plockas och skalas med ett mekaniskt verktyg (fruktköttet lämnas kvar för att skydda bönan). Fermenteras över natten och tvättas därefter. Torkas några timmar och säljs sedan vidare till ett verk där de torkas ytterligare för att nå 25-35% fukthalt. Därefter tas fruktköttet, som då fortfarande är mjukt, bort helt utan att bönorna tar skada. Ytterligare lufttorkning till ca 12% innan de exporteras. 

LOT 23/091