Denna vackra Karibiska ö har 300 års historia av kaffeodling. Redan 1715 introducerades och kaffebönan och odlades då mestadels på små områden i bergen. Antalet kaffe odlingar har under de senaste årtiondena minskat något men den modernare jordbrukskulturen håller sig produktiviteten på ungefär samma nivå.
Finca Ibonna är beläget i centrala Cordillera som ligger i Ocoa provinsen. Här är det perfekt mikro-klimat för kaffeodling. Gården grundades 1988 av Ulrich Baltensberger och drivs och utvecklas kontinuerligt idag av sonen Samuel tillsammans med fru Ana och deras son Tiago.
Med 25 anställda på de över 90ha stora odlingarna jobbar de med att sköta alla träd och marker på ett hållbart sätt med ekologi och höga värden i naturen som mål. De sköter även urkärning av bönor, tvätt och torkning av kaffebönorna. Under skörden tar de hjälp av omkring 150 timanställda för att plocka de mogna bönorna för hand.
Denna skörd, som får sin höga kvalitet från odlingar i bästa miljö i skuggan under träden, har en cupping på 83! Den citruslika syran och len kropp ger kaffet en skön karaktär där hasselnöt, kakao samsas med toner av citronskal.
Altitude 850-1000
skördetid okt-feb
Process Washed
sort Caturra, Catuai & Obata
Cupping 83
skörd 2025