Ayele Tulu har varit bonde sedan barnsben. 2014 startade han upp sin egna kommersiella kaffeodling med tillhörande tvätt station. Han är aktiv medlem i den regionala gruppen för bönder. Äldste sonen, Tsegab, har varit med och utvecklat gården så de nu har möjlighet att exportera sitt kaffe.
Gården är belägen i Sidamo regionen i byn Bona Zuria. Här är det en medeltemperatur mellan 16-22 grader, trots den höga höjden. Här växer sig Arabica bönorna kraftiga och det långsammare växtsättet ger smakrika bönor.
Denna skörd är en blandning av traditionella bönor, framtagna främst för att stå emot torka och passa klimatet på denna höjden. Bönorna tvättas efter skörd och fermenteras. Därefter torkas de på upphöjda afrikanska bäddar i ca 18 dagar.
I koppen finner vi ett kraftigt kaffe med välbalanserad syra. En medium/lätt kropp med intensiv söt blommig doft (jasmine) . Toner av citrus, kanderad frukt och råhonung gör detta kaffe till en utsökt raritet!
Altitude 2190
Skördetid nov-jan
Process washed
Sort mix of traditional varieties
Crema thickness 8,0
Body 8,0
Acidity 8,1
Sweetness 8,3
Biterness 8,1
Cupping score 87,25