Ethiopia Washed Yirgacheffe Gr 2, Banko Gotiti, Traceability, 1kg

  • 229 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Artikelnummer: 115
Dela

På höglandet I de södra delarna av Ethiopien, i Gedeo Zone, finns småskaliga kaffeodlingar. Här har kaffet odlats med en kunskap och perfektion som är nedärvd sedan generationer. Bönderna odlar kaffe på små gårdar som ett familjeföretag tillsammans med andra grödor.
Dessa Arabica bönor klassas ofta som de bästa bönorna i världen. Den höga höjden ca 2100 möh gör att träden växer sakta vilket ger mer näring och utvecklar högkvalitativa bönor.

Denna kaffefarmen startades 2004 av Ayele Fullasa, som är en väletablerad odlare i området. Han är känd för sin strävan att skapa bönor av excellence kvalitet. De arter han odlare är licensierade av Jimmah Agricultural Research center. Odlingen är i stort sett ekologisk då de endast använder ekologiska gödningsmedel med komposterad kaffesump. Bönorna växer i blandade odlingar, delvis i skugga. Efter de plockats tvättas de, fermenteras 36h därefter får de torka i solen. 

Dessa bönor är väl processade och homogena, har medium kropp och visar upp ett komplext och aromatiskt spektrum. En blomlik doft som förnimmer om rosor. Koppen har en bakgrund av citrus men ett tillägg av söta toner av persika och ananas. Eftersmaken dröjer kvar och bjuder på toner av kanderad citrus och honung.

Altitude               2100

Skördetid           dec-feb

Process              washed, 36h fermentation

Sort                    JARC 74110 & 74112 


Crema thickness     8,1

Body                         7,8

Acidity                       8,5

Sweetness                8,4

Bitterness                 8,4

lot 2022/0082

Cupping Score          85,5