Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti Gr 1, Natural, Traceability, 1kg

  • 259 kr
Artikelnummer: 212
Dela

På höglandet I de södra delarna av Ethiopien, i Gedeo Zone, finns småskaliga kaffeodlingar. Här har kaffet odlats med en kunskap och perfektion som är nedärvd sedan generationer. Bönderna odlar kaffe på små gårdar som ett familjeföretag tillsammans med andra grödor. Dessa Arabica bönor klassas ofta som de bästa bönorna i världen. Den höga höjden gör att träden växer sakta och i kombination med den bördiga jorden får bönorna mycket näring och utvecklar bönor av bästa kvalitet.

Gedeo folket har genom tiderna odlat hållbart då det tar tillvara på den bördiga jorden under skogens skugga där kaffebuskarna växer, under buskarna odlas dessutom kassava och legymer. Denna skapar en fin balans mellan människa och natur, säkerställer hållbarhet och välmående. 

Detta kaffe har plockats för hand där man noga valt ut de mogna bären. De sorteras därefter genom att läggas i vatten, de som sjunker har mest densitet och är bra nog att användas. Därefter läggs de ut på bäddar för fermentering. Detta tar omkring 15 dagar vid 28 graders temperatur. 

Espresso - i espresson bjuder detta kaffe på en fyllig och rund kropp. Syran ligger dold men anas med en ljuvlig sötma. Vi upptäcker toner av doftande bär såsom blåbär, jordgubb och svarta vinbär som blandas ut med en aning av persika och grapefrukt. Upplevelsen avrundas med en söt och blommig eftersmak. 

Cupping - fyllig och sirapslik kropp, Komplex syra. Smaknoter; jordgubbe, persika, grapefrukt och viol. Bra eftersmak!

Cupping Score -86,5

Lot 2025/0085

Altitude               2180

Skördetid           november och framåt

Process              Natural, sundried

Sort                    74110, 74158, 74112


Crema thickness     8,5

Body                       9,0

Acidity                    8,5

Sweetness               9,0

Bitterness                8,5