Ethiopien anses vara kaffets vagga då kaffebuskar Arabica växte vilt i skogen i Kaffa regionen. Yirgacheffe området är den mest kända regionen för kaffe av bästa sort- specialkaffe.
Den höga höjden och den unika kunskap av kaffe odling i området ger en produktion av högkvalitativt kaffe som är känt för sin profil av blommiga toner och citruslik syra. Dessa bönor kommer från högländerna i Yirgacheffe där de producerar omkring 20% natural och 80% washed kaffe.
Tvättstationen Konga tar hand om bönor från omkring 650 mindre kaffeodlingar i området där den genomsnittliga storleken på gårdarna är omkring 2ha. Under skördeperioden kommer de med sin skörd till stationen där de sorterar bönorna sorteras noga innan de genomgår en naturlig process. Endast de bär som är riktigt mogna plockas, därefter torkas de 15-20 dagar i solen på så kallade Afrikanska bäddar. På dagen vänds bönorna kontinuerlig för att uppnå en jämn torkning. Under torkningsprocessen drar bönan åt sig sötman från bäret vilket ger en fruktig, lite söt smak till kaffet. När torrhalten nått ca 13% kärnas de ur och kaffebönorna förbereds för leverans.
Här finner vi en mild syra och en mjuk kropp. Fruktiga toner av bla aprikos, avrundas med förnimmelse av darjeeling i eftersmaken.
Altitude 1900-2100
skördetid okt-jan
Process natural
sort kultursorter
Cupping 86,5
Skörd 2024