Ethiopia Yrigacheffe Gr. 1, Aricha, Washed, Traceability, 1kg

  • 259 kr
Artikelnummer: 158
Dela

På höglandet I de södra delarna av Ethiopien, i Gedeo Zone, finns småskaliga kaffeodlingar. Här har kaffet odlats med en kunskap och perfektion som är nedärvd sedan generationer. Bönderna odlar kaffe på små gårdar som ett familjeföretag tillsammans med andra grödor. Dessa Arabica bönor klassas ofta som de bästa bönorna i världen. Den höga höjden gör att träden växer sakta vilket ger mer näring och utvecklar högkvalitativa bönor. 

Denna batch från Iyasu Warasa med familj, kommer från området Yirgacheffe Woreda. Där äger familjen 14ha mark för sin odling och har även hand om en av tvättstationerna. Bönorna växer i skydd av bananträd, vilka tack vare sina stora blad delvis ger skydd mot direkt solljus. Kaffet kärnas ur och fermenteras i tunnor i ca 24-36h innan de tvättas och torkas på typiska upphöjda bäddar. 

Espresso - doften avslöjar blommiga toner från rosor och citronmeliss. En rik syra förnimmer om bergamott och pink grapefrukt. Söta toner från kanderad ingefära och apelsinblom förgyller eftersmaken. 

Cupping score: 87  -  Blommiga toner av rosor och citronmeliss. Citrus och lite kryddiga toner förnimmer om pink grapefrukt och kanderad ingefära. Avrundas med en bra eftersmak. 

Altitude                   1950

Skördetid                 nov-feb

Process                    washed

Sort                         74110 & 74112

Crema thickness      7,75

Body                        8,75

Acidity                     8,75

Sweetness               8,75

Bitterness                9,0