India Arabica Malabar AA, Monsooned, 1kg

  • 198 kr
Artikelnummer: 82
Dela

Vi introducerar nya spännande bönor från Malabar kusten i Indien. Endast de bästa bönorna används för i Monsooned metoden som ger första klassens kaffe, välbalanserade, mjuka och späckade med smaker! 

I koppen från denna skörd finner du aromatiska dofter av trä och torkat strå. Där finns även härliga toner av choklad som mynnar ut i en  kryddig eftersmak.

Denna process (monsooned) kom till slumpmässigt då den Brittiska Flottan fraktade kaffe från Indien till Europa på träbåtar via Cape of Good hope. På resans gång förvandlade den höga luftfuktigheten och närheten till havet bönorna. Dessa bönor blev mycket populära i Europa och efterfrågan ökade! 

 Idag skapar man denna process på Malabar kusten i Indien., i områdena Karantaka och Kerala. Endast högkvalitativa Arabica bönor används och sprids ut på golvet i stora täckta hallar. När monsun säsongen börjar så kommer vinden och fukten från regnen åt bönorna. Processen tar 12-16 veckor, bönorna förvandlas och sväller upp av fukten, de ändrar även färg. De krattas regelbundet för att inte skadas av fukten. En märkbar skillnad mot övriga metoder är att dessa bönor får väldigt låg halt av syra vilket ger ett mycket behagligt kaffe att dricka! 

Altitude                  1100-1200

Skördetid              okt-feb

Process                 Monsooned

sort                       tex Kents, Catimor, S795

Crema thickness     8,0

Body                         8,4

Acidity                       6,9

Sweetness                7,0

Bitterness                  7,2

lot 2023/0326