Vi introducerar nya spännande bönor från Malabar kusten i Indien. Endast de bästa bönorna används för i Monsooned metoden som ger första klassens kaffe, välbalanserade, mjuka och späckade med smaker!
I koppen från denna skörd finner vi en behaglig syra och krämig kopp, Aromatiska dofter av sandelträ och färsk tobak blandas med toner av ceder.
Denna process (monsooned) kom till slumpmässigt då den Brittiska Flottan fraktade kaffe från Indien till Europa på träbåtar via Cape of Good hope. På resans gång förvandlade den höga luftfuktigheten och närheten till havet bönorna då de absorberade fukt från luft och hav. Dessa bönor blev mycket populära i Europa och efterfrågan ökade!
Idag skapar man denna process på Malabar kusten i Indien., i områdena Karantaka och Kerala. Endast högkvalitativa Arabica bönor används och sprids ut på golvet i stora täckta hallar. När monsun säsongen börjar i juni så kommer vinden och fukten från regnen åt bönorna. Processen tar 12-16 veckor, bönorna förvandlas och sväller upp av fukten, de ändrar även färg. De krattas regelbundet för att inte skadas av fukten. En märkbar skillnad mot övriga metoder är att dessa bönor får väldigt låg halt av syra vilket ger ett mycket behagligt kaffe att dricka!
Pga sin lätta vikt rekommenderas att rosta detta kaffe i volym i stället för vikt.
Altitude 600-1600
Skördetid okt-feb
Process Monsooned
sort tex Kents, Catimor, Selection 9
screen 16/17
Crema thickness 8,0
Body 8,4
Acidity 6,9
Sweetness 7,0
Bitterness 7,2
skörd 2024/2025
 
                  