Ett homogent och väl processat kaffe med en intressant sammetslen munkänsla. En låg syra åtföljs av delikata toner av mörk choklad och mandel. Eftersmaken som dröjer sig kvar, bjuder på intensiva toner av marsipan.
När bönorna skördats sorteras de noga antingen mekaniskt eller för hand i vattentankar där bla. de omogna bären rensas bort. De kärnas därefter ur och fermenteras med något av det innersta fruktköttet kvar mellan 14-36h. Under processen försvinner fruktköttet med hjälp av enzymer. Torkningen sker antingen i torkrum eller i solen på bäddar. De hanteras och kontrolleras noga för att undvika mögel och är klara att packas när de uppnått en torrhalt på 11%.
Peaberry eller Plantation PB som de ofta refereras till har sitt namn efter att bönorna är formade som ärtor och det finns endast 1 böna istället för två i en kapsel. De är kända för att ge fylligt kaffe med mycket smak och karaktäristiska toner av choklad och nötter. Ofta en medium syra nivå och mjuk eftersmak som dröjer sig kvar. Plantaion PB kaffe är känt för att vara ett lyxigare special kaffe och ofta eftersökt pga sin unika smakprofil och goda kvalitet.
Altitude ca 1050
Skördetid nov-dec
Process washed
Crema thickness 8,0
Body 7,9
Acidity 7,6
Sweetness 7,9
Bitterness 7,8