I Sugllaquiro, regionen San Martín, finns jordbruks kooperativet Cafetalera Alto Mayo. De består av ett antal familjer som hjälps åt att bruka ca 20 ha mark och har en produktion på omkring 2900kg. I det bergiga området plockas och skördas bönorna de sorteras därefter antingen i vatten tankar eller mekaniskt för att ta bort omogna bär samt skräp. De kärnas sedan ur och fruktköttet tas bort. En liten del av fruktköttet lämnas dock kvar (inner mesocarp) när bönorna fermenteras i vattentankar mellan 14-36 timmar. Under den tiden bryts det sista av fruktköttet ner med hjälp av enzymer. Bönorna tvättas sedan i färskt vatten innan de läggs på upphöjda afrikanska bäddar eller cement terrasser för torkning undan solljusets direkta strålning.
Produktionen sker med ekologiska metoder och inga kemiska bekämpningsmedel används.
Denna Arabica böna är av bästa kvalitet (grade 1) har en stark kropp och lätt i syra. Den kännetecknas av malt, karamell och mörk choklad i smaken. Eftersmaken dröjer sig kvar och har en karakteristisk ton av valnöt och kastanj.
Lot: 2025/0208
Altitude 1200-1900
Skördetid juli-okt
Process washed & fermented 14-36h
Sort Caturra, Typica & Catimor
Crema thickness 8,0
Body 7,9
Acidity 7,8
Sweetness 7,9
Bitterness 7,7